Categories
ProductDesign

ONEMILIONANDHALFCHAIR

ONEMILIONANDHALFCHAIR

DATE

2020

ABOUT

Author: Primož Jeza
Co-operator: Gregor Stražar, Diana Savković
Investor: Banka Slovenije

Bank of Slovenia gave me a task and one and a half million euros to make a chair (throne) for their museum … 

… but money was all cut into small pieces … 

Reduce reuse recycle.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO. All rights reserved.

Categories
ProductDesign

NICOOFFICE

NICOOFFICE

DATE

2020

ABOUT

Author: Primož Jeza
Co-operator: Diana Savković
Produces: Donar d.o.o.

RESPONSIBLE DESIGN FOR SUSTAINABLE FURNITURE.

A tribute to the great industrial designer Niko Kralj and his Shell chair.
NicoOffice is a sustainably designed swivel chair that can be used in office or at home. The seat consists of ergonomic triangular plates made of recycled felt (70% recycled plastic bottles) allowing comfortable sitting by adapting to the body. Soft 3D cushion in many different colors makes this chair an eye-catcher in every space.

With every NicoOffice chair made, there are approximately 70 plastic bottles saved* from the environment. With every NicoOffice chair sold at least one person is convinced that up-cycling is useful.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
ProductDesign

BACKPACK

BACKPACK

DATE

2019

ABOUT

Author: Primož Jeza
Co-operator: Diana Savković
Produces: Donar d.o.o.

Work as we know it – in a fixed, closed working environment – is obsolete.

New #Covid-19 experience has also shown us an urge to appreciate our freedom and comfort in nature. Working environments will not be limited to standard offices. Such a flexible workplace will require you to work in different locations and on different occasions.

This special project was made before Covid-19 crisis for the installation of Slovenian Centre for creativity in Milano. With its name Tunnel 29 this became a visionary project for Milano design week (at Ventura) that never happened.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
ProductDesign

NICOLINO

NICOLINO

DATE

2020

ABOUT

Author: Primož Jeza
Co-operator: Diana Savković
Produces: Donar d.o.o.

RESPONSIBLE DESIGN FOR SUSTAINABLE FURNITURE.

Nicolino is a new member of the Nico Less chair collection. Designed as a simple in- and outdoor bar stool, its simple yet distinctive shape starts at the sled base and circles behind the seat, forming the unique geometrical shape of the back rest. The metal structure is complemented by a comfortable cushion made of bended plywood and upholstered in carefully selected fabric

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

LMH

LMH

DATE

2016

ABOUT

Location: Scandinavia
Author: Primož Jeza, Diana Savković

A house that grows with you

The concept of montage wooden houses offers the possibility of a simple expansion of the living environment. Together with the growth of your family your house also gets larger without the need to change the construction, but through a module.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

TABOR

TABOR

DATE

2015

ABOUT

Location: Ljubljana, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Diana Savković, Rok Triller

A dialog of historic eras

The building L is a multi-apartment structure, where we placed two floors above the Secession foundation and draped them in copper.

Since we do not believe in instant solutions and the established doctrines of historic conservation in our studio, we took a distinctly individual approach to the design of the street façade, based on analyses.

The artistic language that was used is a semantic narrative of the nearby roofs. The façade we built has an incline of 85 degrees and gives the impression of viewing the coppery waves of the roofs of older buildings.

The typology of the window openings is drawn on the forms and proportions of the ridges and dormers found on the surrounding buildings.

With the new floors on this apartment building, we wanted to establish an active dialogue of the historical periods, where the contemporary graphic approach fully and in contrast communicates with the archaic contents of the environment.

The concept is based on the equal value of different historical periods. Without subservience and a priori opinion. The focus is on inter-generational fusion; equality, where different periods work as a team and not a hierarchy.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

BAUHAUS

BAUHAUS

DATE

2015

ABOUT

Location: Dessau, Germany
Authors: Primož Jeza
Co-operater: Diana Savković, Tjaša Jesenko

BAUHAUS MUSEUM DESSAU/A TERMINAL OF CREATIVE CULTURE

The concept of an icon
The decision to design the building as a semantic embodiment of Gropius’s design philosophy, his manifesto, which was artfully illustrated with sacral iconography and has since been given a modern reinterpretation with German technology, was made after a thorough examination of the competition brief and an analysis of the winners of the previous competition, which had produced good, but not outstanding, results.

We placed the Bauhaus Museum on Kavalierstrasse, opposite the city hall, and fittingly designed this side as a city-forming street building. It will stand directly over the construction line. This side of the building will also include a service entrance for staff and deliveries of gallery exhibits (for temporary exhibitions). In the background, at the interface with Friedrichstrasse, is a view of the post office tower. Viewed from the direction of the post office tower, the building is designed to appear as the city’s cathedral of applied arts. The space in front of the entrance to the building, which is located in the city park and opposite the public transport hub, is reserved for a shop and a catering establishment. The side of the building facing the city park is designed organically, in a manner that highlights the expressive cantilevered section, which symbolizes progress and offers a zenithal view of the Bauhaus complex from its highest point.
The program or interior of the museum is arranged across the floors of the building according to the wishes and recommendations of the organizer of the competition. The main entrance, which is sheltered by and faces the park, is accessible by a ramp and three sets of stairs. A multi-purpose platform is thus created in front of the main entrance that is flanked by an inclined surface with tier seating below the cantilevered section of the building. In addition to casual everyday gatherings, this space will also serve as an auditorium for street performances and recitals, as an open-air cinema, etc. To the left and right of the main entrance are a bookshop and a café. Both establishments can operate even when the museum is closed. On entering the building, we are greeted by an information desk and a ticket office in the foyer, behind which there are service areas. Deeper into the building, there are two lifts and a brightly illuminated lighting element. In the opposite direction, the view is intersected by a moving walkway that takes us in the direction of the park to the street level. This floor constitutes the supporting platform, the main hub, and the central system of the museum. It contains the multimedia facilities, educational hall, cloakrooms, main toilets, a storage area, and the entrance to the temporary exhibition hall. The exhibition hall is followed by service areas towards the service exit.
Another moving walkway takes us on a voyage through the history of the famous school and up to the first floor. This floor also contains the office areas for the museum’s administrative staff. The permanent exhibition on the Bauhaus is located in the cantilevered section and spans seven levels interconnected by moving walkways in both directions. Due to its circular design, a two-year period is presented on each level, covering the full fourteen years of the Dessau school’s existence. The highest floor of the exhibition offers visitors a view of the city and especially the famous Bauhaus complex.

Construction: the building will be constructed using carbon-fiber beams and trusses and hi-bond sheets. The cantilevered section of the building will be anchored in a deep concrete foundation. The rest of the building will be supported by connecting foundations and foundation slabs.
Façade: the façade will be made from plastic elements filled using gasochromic technology that will be mounted on the carbon-fiber support structure. These gas-filled elements will provide control over the passage of daylight into the building and the ability to see inside and out of the museum. This will ensure excellent shading as well as thermal insulation properties.
Flooring: in order to ensure maximum adaptability to different arrangement scenarios, most of the walking surfaces inside the museum and gallery will be covered with access flooring (e.g. Kingspan). All the installations will be hidden under the raised floor. The remaining interior floored surfaces will be covered with an epoxy coating in the finishing stage.
Lighting: the lighting will be divided into general linear and thematic spotlighting. Daylight will be used in the educational, retail, catering, and administrative areas of the building. To ensure the even lighting of the exhibits, the gallery will mainly be lit by artificial lighting, with natural, diffuse, zenithal lighting reserved for highlighting specific areas.
Circulation: the circulation elements will be adapted to all categories of users throughout the building. The main entrance will be accessible by a ramp or stairs. In the building itself, the primary mode of transport between floors will be wheelchair-accessible, sensor-controlled moving walkways with a slope of up to 9 degrees. In the event of malfunction or fire, they can be used as normal ramps. It will also be possible to move between floors using two lifts located in the direct vicinity of the entrance. One of the lifts will be fireproof.
Doors and windows: the doors and windows will be metal with a monochromatic finish.
Installations: in the gallery section, the installations will be integrated into the access floor for easier access. In the accompanying areas and service areas, the installations will be fitted inside partition walls and suspended ceilings.
Heating and ventilation: the heating and ventilation equipment will be powered by renewable sources (e.g. air source heat pumps). The building has been designed with consideration to natural laws so as to optimize the use of air mass thermodynamics, using the Gherkin in London as a reference example.
Fire safety: fire safety will be ensured in accordance with the applicable legislation and developed at the conceptual design level. The building will be divided into fire compartments and surrounded by easily accessible fire escapes.
Exterior: the surrounding area will be visually integrated with the building and will have all the required access routes. The paving will be brushed concrete. The exterior and walkways will be illuminated by discrete lighting, just as the museum itself, which acts as a diffuse illuminant at night.
Parking: the parking areas will be dimensioned and positioned according to the organizer’s input data. The bicycle parking area will be located in the direct vicinity of the main entrance and the sports ground.
Park: the park will have a distinctly functional design. All the current access points will be preserved but visually adapted to the new design of the park. The area will be covered with geometric shapes that will be prismatically tilted and thematically arranged or equipped with park furniture (e.g. a “forest” area, a playground, a bed of aromatic plants, benches, bins, etc.).

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

VKG

VKG

DATE
2014
ABOUT

Location: Planina, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Diana Savković, Tjaša Jesenko, Dušan Sekulić, Klemen Kropar, Luka Lango

A forward-looking vision blended into nature 

We have placed different ambient and functional scenarios in a rural setting, linking the activities of the Wine Cellar Guerilla (WCG) with the surrounding area and making it attractive both for visitors and the local residents of Planina. All the proposed spatial interventions and newly designed elements are contextually designed as a bio-dynamic terrace, blending into the existing natural and rural landscape, but at the same time contemporary and with a forward-looking vision. They are designed to use natural sources of solar and earth energy to prevent or reduce the strain on the environment.

All the production and storage areas of the complex are burrowed into the ground and additionally cooled with a special form of the bars (zig-zag) of the load-bearing walls.

We placed all the desired accommodation and hospitality capacities above it, under a greened vantage shell.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

APARTMENTBUILDING

APARTMENTBUILDING

DATE

2013

ABOUT

Location: Ljubljana, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Rok Triller, Diana Savković, Karlo Kalac

The building is conceptually designed as a pavilion in the garden of a smaller family villa. Inside there are four apartments, two on the ground floor and one on each upper floor.

The building is surrounded by concrete troughs, which serve to green the building with evergreen plants.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

COTTAGE

COTTAGE

DATE

2012

ABOUT

Location: Zaplana, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Andreja Markovič

The Cottage is a family vacation house, which can become a permanent housing solution. By its program, it is divided on the left part for the parents, the common central social area, and a part for

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.