Categories
SpaceOut

MEDICALCENTER

MEDICALCENTER

DATE

2008

ABOUT

Location: Celje, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Borut Pregelj, Denis Bolić, Rok Pernuš, Jaka Jagrič

A vertical city park

The structure of the private polyclinic MCGC is situated in the center of Celje. Owing to its large size and placement in the middle of a parking lot, filled with trees, we have designed it as a vertical city park. On the ground floor, there are shops with medical accessories. Each higher floor is dedicated to a different branch of medicine. On top of the building, there are penthouses intended for the post-operative accommodation of patients and their families. The parking garage is located in the basement.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

LIGHTHOUSE

LIGHTHOUSE

DATE

2007

ABOUT

Location: Izola, Slovenia
Authors: Primož Jeza, Maja Ivanič, Rok Vrenko
Co-operater: Jan Hadžić

The multi-purpose greened shell is lowered to the level of the promenade. Under the greened shell we have created favorable natural climatic conditions. In the summer, when the sun is high, it offers shade, and in the winter, when the sun is low, it is nicely warm and bright under the lamels. All the attributes of an urban swimming complex are embedded inside.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

HOUSE.S

HOUSE.S

DATE

2004

ABOUT

Location: Babna Gora, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Jure Horvat, Rok Vrenko

Soaking the sun

The residential building is situated on a plot of land without much access to sunlight. Its linearity is functionally dictated by its orientation, which allows for a maximal draw of the sun’s energy. The strip of the façade is draped in panels, made out of sliced trunks of young trees, dipped in epoxy resin.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

RESIDENCE.V

RESIDENCE.V

DATE

2003

ABOUT

Location: Braslovče
Author: Primož Jeza, Jaka Jagrič
Co-operator: Jure Hrovat
Type: Residential family house
Status: Not completed
Investor: Private

Concept:
The housing unit is developed, at the request of the client as a modern representative living space with characteristics of a country villa or small mansion. The monumental front façade embodies the stability of the family while the back façade dynamically represents the individual spirit of each family member. The building is color-reactive to changing temperatures i.e. seasons.

Function:
We are led to the housing unit by a circular driveway, which is followed by an avenue of 2 parallel rows of trees. The spatial organization of the project allows for a clear view of the building as well as providing beautiful vistas of the surrounding areas from the inside of the building. The front or main façade with a view of the main road is designed symmetrically with an emphasis on the vertical axes of the window openings. Because of the living program and the views of the surrounding area the building was designed/developed with a distinct horizontal volume. This, along with the avenue and the axis-segmented façade exudes the client-requested monumentality. Due to the underground water, the structure does not contain a basement and is constructed using piles. Such a foundation further emphasizes the uniqueness of the ambient offered by the property, since the building is positioned right on the edge of a natural overhang. With this, we create a visual effect that nature, like water, runs underneath the building. On the other side, the hop field runs into the nearby basin in line with the horizon.
Next to the housing unit lie a multi-purpose deck and pool. The structure has a representative, centrally-positioned entrance which is emphasized by stairs and a built-in cantilever carport. The latter functions as a shelter from stormwater when one is entering the area from a car. In the hall, we are greeted by a coatroom and reception room from which there is a view of the surrounding area and a spiral staircase. On the right-hand side, there are entrances into the living area along with the dining room and kitchen. On the left-hand side of the hall lies a hallway, which is connected to an office, daytime bedroom, utility room, recreational room, and at the end which we reach the garage and machine room. The office as well as the sauna are both created with the character of social space. From the latter, it is possible to exit onto a cantilevered balcony with a tub. Car entrance into the garage is possible via a ramp.
The stairway in the hall takes us to the first-floor lobby. Both on the left and right side of the lobby we are led through hallways to the bedrooms, which also include closet spaces and bathrooms. Between the rooms are two connecting atriums.

Situation, original state of the space in question:
The investor wanted to build a high-standard housing unit in the rural area of central Savinjska Dolina. There are already 3 agricultural buildings on the property, as well as a housing unit.

Materials:
Steel, temperature-sensitive metal façade panels (Trippin’ Paint™), and glass.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

HOUSING.I

HOUSING.I

DATE

2003

ABOUT

Location: Izola, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Rok Triller

The residential buildings are located in Izola. They are designed as primary shells, integrated with skeletal constructions.

The residential settlement (K+P+2) has 280 residential units.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

UNIVERSITY

UNIVERSITY

DATE

2003

ABOUT

Location: Izola, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Uroš Ivančič

In the pleasant cool of the underground

The building is conceived as a trapezoid frame. The ground level of the object plays the role of an indoor multi-purpose public space.

The layered and transparent administrative premises are fixed into the shaded center of the frame. Because of the Mediterranean climate and energetic stability, the education space is positioned underground, in multiple levels. A garage is located at the lowest level.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

POLICESTATION

POLICESTATION

DATE

2003

ABOUT

Location: Izola, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Rok Grdiša

Function:
The police station in Izola is designed as a shell. The building is made of steel and coated with a rubberized membrane. The shape and the construction of the building allow for flexible positioning of the police station, the administration office, the education center, and the garage.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

CENTRALCITYMARKET

CENTRALCITYMARKET

DATE

2002

ABOUT

Location: Maribor, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Jernej Hočevar & Studio Košir

Function:
The project is the covered section of the food market in Maribor. The building was conceived for a competition to regulate the entire market area and the banks of the Drava, which are named “Maribor Venice”.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceOut

AUTOSTRADA

AUTOSTRADA

DATE

1999

ABOUT

Location: Ljubljana, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Rok Pernuš

Function:

The unit is designed on pillars (for the modern pile dwellers) because of the swampy ground. The owner does not have the time for gardening so we picked up the entire plot and covered it with teak. On the ground level, the only island with a tree remains like a green enclave.

The unit has two levels, which are embedded in the steel construction concept.

The house has two entrances. The first is through the garage, which leads to the hydraulic ramp. The second entrance is stationed at the rear of the building. The building has a coating of polished aluminum.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.

Categories
SpaceIn

APARTMENTKK

APARTMENTKK

DATE

2015

ABOUT

Location: Ljubljana, Slovenia
Author: Primož Jeza
Co-operator: Diana Savković

Quality before quantity
Apartment K is situated inside a villa condominium on the edge of an urban settlement of family homes. The original ground plan contained a large number of rooms but sadly did not provide the advertised quality of a spacious residence. The apartment was designed for a woman, living alone.

Copyright © PRIMOŽJEZASTUDIO 2020. All rights reserved.